Console Gamez Just because we love games

October 26, 2012

Batman Arkham Asylum

Filed under: Playstation,Playstation Reviews,XBOX,XBOX Reviews — Tags: , , , , , , — Mad Scientist @ 7:52 pm

Όλοι ξέρουμε τον θρυλικό Βatman έτσι;

Ω ελάτε τώρα… Μπρατσαράς τύπος, ντύνεται σαν νυχτερίδα και πολεμάει το έγκλημα με μουράτα γκάτζετ, έχει δύο πρόσφατες πολύ επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες στο ενεργητικό του και αμέτρητα σουπερ ηλεκτρονικά παιχνίδια…

Ε… εντάξει μωρέ αυτό το τελευταίο το βγαλα από το μυαλό μου και δεν ισχύει, αλλά ταίριαζε με τα υπόλοιπα…

Όντως τα «εως τώρα» παιχνίδια με το νυχτεριδάνθρωπο ήταν επιεικώς απαράδεκτα και πραγματικά κανείς δεν θέλει να τα θυμάται…

Και λέω εως τώρα, γιατί πλέον είναι μαζί μας το Batman Arkham Asylum και τίποτα δεν είναι πια το ίδιο…

Από την εισαγωγή του παιχνιδιού καταλαβαίνεις αμέσως ότι πρόκειται για εξαιρετική παραγωγή.

Ο Batman παραδίδει για πολλοστή φορά τον αρχιεχθρό του, Joker, στην «ζεστή» αγκαλιά των δεσμοφυλάκων της φυλακής/ψυχιατρικού ιδρύματος Άρκαμ στην οποία «φιλοξενούνται» όλα τα «καλά παιδιά» της διαβόητης Gotham City .

Πριν καλά καλά το καταλάβουμε, ο Joker αναλαμβάνει τον έλεγχο του σωφρονιστικού ιδρύματος (παραδόθηκε ο μπαγασάκος γιατί είχε σχέδιο τι νομίζετε) και οι ρόλοι αλλάζουν…

O Batman πρέπει να τον συλλάβει και πάλι και να επιβιώσει ο ίδιος μέσα σε ένα χώρο, που τους περισσότερους που «φιλοξενούνται» εκεί τους έχει μπουζουριάσει αυτός!

Έτσι ξεκινάει αυτή η περιπέτεια τρίτου προσώπου με εμάς να ελέγχουμε τον Batman και να καταδιώκουμε το Joker περνώντας μέσα από τις ορδές των δευτεροκλασάτων λακέδων του, καθώς και όλων των σουπερ εγκληματιών που γυρίζουν πια ελεύθεροι στους διαδρόμους της φυλακής.

Αυτό που κάνει σε πρώτη φάση εντύπωση, είναι πόσο «οργανικός» είναι ο χειρισμός του Batman και ειδικά όσον αφορά το σύστημα μάχης σώμα με σώμα.

Αν και σε πρώτη φάση φαίνεται απλοϊκό, όσο προχωράει το παιχνίδι αποκτά μια ευπρόσδεκτη κλιμακωτή περιπλοκότητα χωρίς να απαιτεί απομνημόνευση δεκάδων συνδυασμών κουμπιών.

Οι μάχες είναι πάντα θεαματικές και η χορογραφία της δράσης έχει μια υπέροχη ροή που γεμίζει τον παίχτη με ικανοποίηση.

Στα συν και τα αμέτρητα γκάτζετ του Batman τα οποία αναβαθμίζονται και προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερο βάθος στον τρόπο προσέγγισης των διάφορων προκλήσεων του παιχνιδιού.

Η ποικιλία της δράσης δεν σταματάει στο ατέλειωτο ξυλίκι όμως…

Έξυπνα σχεδιασμένες πίστες και καταστάσεις, αναγκάζουν τον παίχτη να προσεγγίσει τη δράση και με πιο stealth τρόπο κατασκοπεύοντας από τις σκιές τις κινήσεις τον αντιπάλων του και χτυπώντας όταν αυτοί το περιμένουν λιγότερο, πριν χαθεί και πάλι στην ασφάλεια των σκιών…

Τα επίπεδα που απαιτούν τέτοια προσέγγιση είναι κατά τη γνώμη του γράφοντος και τα πιο συναρπαστικά, μιας και απαιτούν σωστό σχεδιασμό και προετοιμασία πριν τη δράση από την πλευρά του παίχτη.

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πιο stealth προσέγγισης καθώς και της επίλυσης γρίφων είναι το detective mode του Batman το οποίο οπτικά είναι σαν όραση με ακτίνες Χ και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στον παίχτη ώστε να έχει μια πιο πλήρη εικόνα του συνολικού κόσμου του παιχνιδιού.

Οπτικοακουστικά το παιχνίδι έχει όλα τα στοιχεία μιας υπερπαραγωγής με υπέροχα γραφικά που ταιριάζουν στο ύφος της περιπέτειας και ήχο ο οποίος εντάσσει τον παίχτη στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού από την πρώτη στιγμή και τον διατηρεί εκεί μέχρι το τέλος.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο voice over του Joker από τον πρωταγωνιστή των παλιών Star Wars, Mark Hamill, o oποίος κάνει εξαιρετική δουλειά.

Παράπλευρα με την κεντρική ιστορία υπάρχουν και κάποιες άλλες ενέργειες, όπως η συλλογή ηχογραφημένου υλικού των πρωταγωνιστών της περιπέτειας και η επίλυση γρίφων του κακοποιού Γρίφου.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των παιχνιδιών όπου οι παράπλευρες ενέργειες είναι υποτυπωδώς συμπληρωματικές στην όλη εμπειρία και είναι απλά παρούσες για να μεγαλώσει η διάρκεια του παιχνιδιού, στο Batman Arkham Asylum προσθέτουν αφάνταστα στη συνολική εμπειρία του παίχτη.

Ειδικά η επίλυση των διάσπαρτων αινιγμάτων του Γρίφου χαρίζει μια υπέροχη αίσθηση ικανοποίησης σε όποιον ασχοληθεί μαζί τους.

Συνολικά το παιχνίδι διαρκεί γύρω στις 10 -12 ώρες.

Η διάρκειά του επεκτείνεται με την ύπαρξη διαφόρων challenge modes που διαθέτει, με το mode Silent Predator να αποτελεί το απόλυτο highlight.

Επίσης οι downloadable χάρτες για το mode αυτό είναι δωρεάν. κάτι αναμφισβήτητα θετικό.

 

Εικόνες

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Powered by WordPress