Console Gamez Just because we love games

November 13, 2013

Κονσόλα ή PC; Steam Box!

Κονσόλα ή PC; Εάν κονσόλα τότε Playstation ή Xbox; Εάν PC τότε Windows ή Linux; Steam Box με SteamOS. Το Steam Box είναι η απάντηση της εταιρείας στο δίλημμα των gamers. Μία κονσόλα φτιαγμένη με εξαρτήματα PC, η οποία θα είναι εύκολα παραμετροποιήσιμη.

Οι τεχνικές προδιαγραφές της αρχικής υλοποίησης του Steam Box είναι:
Κάρτα γραφικών: επιλογή μεταξύ NVidia Titan / GTX780 / GTX760 / GTX660
Επεξεργαστής: επιλογή μεταξύ Intel i7-4770 / i5-4570 / i3
Μνήμη: 16GB DDR3-1600, 3GB GDDR5 (γραφικών)
Δίσκος: 1TB υβριδικός σκληρός με 8GB SSD.
Οι τεχνικές προδιαγραφές ξεπερνούν κατά πολύ σε ισχύ, μνήμη, χωρητικότητα δίσκου τόσο το Playstation4 όσο και το Xbox One.

Η διάθεση του Steam για διανομές Linux ήταν το πρώτο βήμα για την επέκταση της Valve. Το SteamOS είναι το λειτουργικό της Valve, το οποίο θα είναι το λειτουργικό του Steam Box αλλά θα μπορεί να εγκατασταθεί ελεύθερα και σε PC, ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή με x86-64 επεξεργαστή. Η τελευταία λεπτομέρεια είναι ίσως η πιο σημαντική του εγχειρήματος. Επίσης η Valve ανακοίνωσε οτι το SteamOS θα είναι open source (Linux-based), δίνοντας ελεύθερη πρόσβαση στον κώδικά του.

Με λίγα λόγια η Valve ανακοίνωσε μία ανοικτή και άρα παραμετροποιήσιμη κονσόλα με το αντίστοιχα ανοικτό και παραμετροποιήσιμο λογισμικό. Σου αρέσει το Steam Box ως έχει; Δεν σου αρέσει; Μπορείς να του προσθέσεις μνήμη, καλύτερο SSD σκληρό, άλλη CPU. Σου αρέσει το SteamOS αλλά δεν θέλεις να αγοράσεις το Steam BOX; Κατεβάζεις το λειτουργικό SteamOS και το τρέχεις στο PC σου ή ακόμα καλύτερα στο Playstation4, που έχει x86-64 CPU.

Το μέλλον είναι ανοικτό(;)

July 18, 2013

Είναι δωρεάν!

Filed under: Editorial — Tags: , , — consolegamez @ 12:23 pm

Κάτι έπαθε η Microsoft, μάλλον την έπιασαν οι τύψεις τώρα με τις αποκαλύψεις περί εμπλοκής της στις παρακολουθήσεις της υφηλίου μετά το whistleblowing του κυρίου Snowden και δίνει παιχνίδια τζάμπα.

Ε… όχι ακριβώς, αλλά μερικά παιχνίδια, δύο για την ακρίβεια τα δίνει εντελώς μα εντελώς δωρεάν.

Αν δεν έχεις παίξει ποτέ το Assassin’s Creed II, τώρα μπορείς να το κατεβάσεις από το XBOX Marketplace [φυσικά αν έχεις Gold membership] τζάμπα – εντελώς όμως.

Και καθώς χαζεύεις στο Marketplace, κατέβασε και το Spartacus Legends να γουστάρεις, το οποίο από μόνο του είναι δωρεάν.

Όλα αυτά με την ελπίδα στο άμεσο μέλλον να μπορούμε να κατεβάζουμε ολόκληρα παιχνίδια τζάμπα, απλά επειδή είναι παλιά.

Δεν νομίζω να χαλάει κανέναν αυτό, έτσι;

April 2, 2013

Το τέλος της εξέλιξης

Με την ανακοίνωση από την Sony της νέας κονσόλας Playstation 4 ήρθε το τέλος της εξέλιξης, ή θα περιμένουμε εκπλήξεις;

Για να φτάσουμε στο τέλος ας κάνουμε μία μικρή -τεχνική- αναδρομή. Το πρώτο Playstation ανακοινώθηκε το 1994, έξι χρόνια αργότερα η Sony ανακοινώνει το Playstation 2 και συνεπής στο ραντεβού της έξι χρόνια αργότερα ακολουθεί το Playstation 3. Η συνέπεια της ανακοίνωσης επόμενης έκδοσης συνεχίστηκε με το Playstation 4, αλλά χάλασε η συνέπεια βελτίωσης των χαρακτηριστικών της.

Τα 33.8Mhz ρολογιού του επεξεργαστή του PS1 δεκαπλασιάστηκαν στο PS2 φτάνοντας τα 300Mhz, για να δεκαπλασιαστούν πάλι στο PS3 αγγίζοντας τα 3.2Ghz. Το CD-rom της πρώτης έκδοσης έγινε DVD-rom στην δεύτερη και Blu-Ray στην τρίτη. Τα συνολικά 3.5MB μνήμης του PS1 δεκαπλασιάστηκαν στα 32MB του PS2, για να φτάσουμε τα 512MB του PS3.

Με την συνέπεια αυτή περιμέναμε από το Playstation 4 να έχει τουλάχιστον 30Ghz επεξεργαστή, 6GB μνήμη, νέο οπτικό οδηγό και κυρίως νέο χαρακτήρα. Το πρώτο δεν θα το δούμε με την υπάρχουσα τεχνολογία ημιαγωγών, αλλά είδαμε 8 πυρήνες που μελλοντικά θα γίνουν 16. Εδώ να διευκρινίσουμε οτι οι πυρήνες δεν έχουν άμεση συνέπεια την αύξηση των επιδόσεων, αλλά τον έλεγχο και μείωση της ενέργειας που καταναλώνει το σύστημα. Επίσης δεν είδαμε ούτε νέο drive ούτε καν αξιοσήμαντη εξέλιξη (8x DVD!) Η σημαντικότερη αλλαγή στον επεξεργαστή είναι η υιοθέτηση x86 αρχιτεκτονικής, εγκαταλείποντας την PowerPC του Cell.

Επίσης μικρή αλλά σημαντική αλλαγή είναι η τοποθέτηση touch pad στο χειριστήριο και η μετατροπή του Playstation Network σε Sony Entertainment Network. Η προσθήκη touch pad, η υιοθέτηση x86 αρχιτεκτονικής και η δημιουργία on line shop για το Sony Entertainment Network μας οδηγεί στο τέλος της εξέλιξης των παιχνιδομηχανών και στην αρχή της νέας εποχής. Η Sony προσφέρει στους ανεξάρτητους developers περισσότερες διεπαφές χρήστη και μία πιο γνώριμη αρχιτεκτονική, ώστε να εμπλουτίσουν το Playstation web shop με εφαρμογές και παιχνίδια στα πρότυπα των Android Market και Apple Store.

Οπότε τι ουσιαστικά νέο φέρνει το Playstation 4; Τίποτα, εάν εστιάσουμε στις προδιαγραφές. Φέρνει την αναβάθμιση της τεχνολογίας των έξι χρόνων που πέρασαν από το 3 αλλά ούτε καινούριο drive, ούτε – αναλογικά – περισσότερα Ghz, ούτε την καινοτομία που έφερε το Wii.

Οι αλλαγές που έχει η νέα κονσόλα πρέπει ουσιαστικά να μας προδιαθέσουν για το μέλλον, που σημαίνει το τέλος της εξέλιξης και είσοδο στην εποχή της ωρίμανσης για τις κονσόλες.

Πλέον η προσοχή μας, στο τεχνικό κομμάτι, στρέφεται στο Steam Box της Valve. Να περιμένουμε εκπλήξεις; Μάλλον όχι.

 

March 15, 2013

Horror εξομολόγηση

Filed under: Editorial — Tags: , — consolegamez @ 3:10 pm

Τα παλιά εκείνα τα χρόνια που παίζαμε σε μία 32μπιτη γκρίζα-ποντικί κονσόλα που λεγόταν PlayStation είχε πέσει στα χέρια μου το Silent Hill.

Ευτυχώς όταν το έπαιζα δεν ήμουν μόνη.

Είχαμε μαζευτεί μία παρέα σε σπίτι για να παίξουμε horror παιχνίδι.

Με τα πιξελιασμένα γραφικά και τη low-res ανάλυση της ομίχλης κατάφερα το βράδυ να δω εφιάλτες χειρίστου τύπου.

Άλλη μία φορά με την ίδια παρέα παίζαμε Resident Evil.

Πάλι εφιάλτες.

Φυσικά δεν τόλμησα να ξαναπαίξω ή μάλλον να βρεθώ σε παρέα που να παίζει horror παιχνίδια.

Βέβαια τότε ήμουν και νέα, 20something.

Μετά από χρόνια, αφού βίωσα εμπειρίες τρόμου από άλλα παιχνίδια [LOL] και το μυαλό μου άντεχε τις mild σπλατεριές – χωρίς ζόμπι – αποφάσισα να παίξω το πολυσυζητημένο παιχνίδι Alan Wake.

Μέρα μεσημέρι, κατακαλόκαιρο.

Έβαλα τον σύζυγο δίπλα να μου κρατά το πόδι [το χέρι ήταν απασχολημένο με το χειριστήριο] και ήμουν έτοιμη να αντιμετωπίσω επικίνδυνα entities και όλα αυτά που με τρομάζουν σε ταινίες και παιχνίδια.

Achievement unlocked! Κατάφερα και έπαιξα το μισό παιχνίδι!

Μεγάλη υπόθεση.

Το σταμάτησα στο σημείο που… όκει, σου την πέφτουν όλα τα τέρατα με τα τσεκούρια και τα αλυσοπρίονα και ό,τι πιο τρομακτικό μπορεί κάποιος να βάλει σε μία ταινία τρόμου.

Το Gears of War, ούτε αυτό κατάφερα να το τελειώσω.

Ένοιωθα πως τα ξεκοιλιασμένα αηδιαστικά εξωγήινα πτώματα θα με στοίχειωναν και στον ξύπνιο μου.

Και ερχόμαστε στο προκείμενο.

Όπως είπα, προσπάθησα ειλικρινά να νιώσω συμπάθεια αλλά δεν με ενθουσιάζουν τα παιχνίδια τρόμου.

Το καινούριο Tomb Raider που λες – έχουμε όλοι βιώσει στο παρελθόν στιγμές τρόμου σε boss fight με τη Λάρα – ξεκινά με μία ελαφριά εκκένωση της ουροδόχου κύστης.

Ένα “ζόμπι” (;) κυνηγά τη Λάρα, η οποία προηγουμένως ήταν δεμένη ανάποδα σε ένα αηδιαστικό κουκούλι, μέσα στα αίματα και τις λάσπες, ένας τύπος literally σταυρωμένος και από κάτω ο ορισμός του “disturbing shrine” και γενικά ένα εφιαλτικό περιβάλλον που στην δική μου περίπτωση πιθανόν να μου φέρει εφιάλτες.

Ευτυχώς δεν έφερε, αλλά την αίσθηση που μου δίνει το Assassin’s Creed, να θέλω να παίξω μέχρι να γίνουν τα μάτια μου παραλληλόγραμμα δεν μου την έδωσε.

Φυσικά και θα συνεχίσω μέχρι να τελειώσω το παιχνίδι – τουλάχιστον να δω αν τελικά θα σταματήσει να βρέχει στο διαβολεμένο νησί – αλλά… reluctantly 😛

March 13, 2013

Ψηφιακά Κατοικίδια

Filed under: Editorial — Tags: , — consolegamez @ 3:07 pm

Καθώς περπατάτε αμέριμνος στους δρόμους της Νέας Υόρκης το 1775, έρχεται ένα σκυλάκι, σας ξαπλώνει μπροστά σας και δεν έχετε να κάνετε τίποτε άλλο παρά να το χαϊδέψετε.
Όχι, δεν πρόκειται για στιγμιότυπο ταινίας, αλλά για το Assassin’s Creed 3.
Τα action adventure παιχνίδια που παρουσιάζουν και ενσωματώνουν στο gameplay σκυλάκια, γατάκια και λογής κατοικίδια είναι λίγα.
Το Assassin’s Creed 3 είναι ένα από αυτά.
Μπορείτε να χαϊδέψετε σκυλάκια, να αφήσετε να τριφτούν γατάκια στα πόδια του Connor καθώς και να ταΐσετε γαλοπούλες και καλοθρεμμένα γουρούνια.
Δεν εξυπηρετούν κάποιο φοβερό σκοπό στο παιχνίδι αλλά έχει πλάκα.
Στο Fable 2, ο σκύλος είναι απαραίτητος στην εξερεύνηση της Άλμπιον.
Με τον σκυλάκο σας μπορείτε να παίξετε, να του μάθετε νέα κόλπα αλλά και να τον αναβαθμίσετε καθώς ο σκύλος μαθαίνει νέες τεχνικές επίθεσης σε εχθρούς.
Ο σκύλος στο Fable 2 μπορεί να σας προειδοποίησει αν παρακάτω έχει εχθρούς – γριζίζοντας – και αν κάτι βρίσκεται θαμμένο στη γη – πιθανόν κάποιος θησαυρός.
Κορυφαίο παιχνίδι με πρωταγωνιστή έναν λευκό λύκο, ή μάλλον το πνεύμα του Αματεράσου είναι το Okami.
Ο Αματεράσου, ένας λευκός λυκούλης, μπορεί να επιτεθεί με διαφορετικά compos στους εχθρούς του, να σκάψει τη γη και να βρει αντικείμενα, να γαβγίσει και να χρησιμοποιήσει το αστρικό πινέλο.
Γενικά οι σχεδιαστές παιχνιδιών δεν τα έχουν και τόσο καλά με τα ζώα ως κατοικίδια σε παιχνίδια.
Διάολε, οι περισσότεροι μάγοι έχουν τουλάχιστον ένα κατοικίδιο, μαγικό ή μη, γιατί όχι και στα παιχνίδια fiction;

March 11, 2013

Assassin’s Creed IV Black Flag ε-ε-έρχεται

Filed under: AC,Editorial — Tags: , — consolegamez @ 10:41 pm

Δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια η Ubisoft…

Ακόμα δεν τελειώσαμε το DLC του Assassin’s Creed με τους λύκους – εχμ προσοχή minor spoiler alert – και πετάει από εδώ και από εκεί βιντεάκια και φωτογραφίες που μας κάνουν να μας τρέχουν τα σάλια με τον καινούριο πρωταγωνιστή της σειράς.

Ο πολλά βαρύς γκόμενος με το θεληματικό πιγούνι, βίπερ νόρα τύπου, ο οποίος είναι και πειρατής [αχ, μας αρέσουν οι πειρατές] χειρίζεται δύο σπαθιά, μία κρυμμένη λεπίδα [χρμφ], δύο πιστόλια [έχουμε κατουρηθεί από τη χαρά μας] και παίζει να είναι ο γιος του Connor.

Από τα λίγα που έχουμε πληροφορηθεί ο Edward [το ονοματάκι μας ξενερώνει λίγο διότι θυμίζει Twilight] Kenway πέρα από το γεγονός ότι είναι θεογκόμενος, πειρατής κλπ, είναι και γυναικάς, ψιλό [εώς και χοντρό]-αλκοολικός, φαλαινοθήρας, δηλαδή ένα πολύ σέξι κάθαρμα [επειδή είναι και κάθαρμα τον κάνει σέξι στο τετράγωνο].

Πέρα από τις ναυμαχίες και τα stealth kill ο Edward [πιφ] μαζί με το καινούριο Assassin’s Creed IV Black Flag θα κυκλοφορήσει τη 1η Νοεμβρίου 2013.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι περισσότερα για τον 5ο τίτλο της σειράς Assassin’s Creed θα δούμε στην καλοκαιρινή έκθεση E3 του 2013.

Η φιέστα για το PS4

Filed under: Editorial — Tags: , , — consolegamez @ 1:17 pm

Που λες, έτσι χάσαμε ένα βράδυ χωρίς Harry Dresden [με έχει χώσει ο Αστέρης να διαβάζω, εχμ να πούμε την αλήθεια εγώ είμαι αυτή που πωρώθηκε] βλέποντας την παρουσίαση του… ταράν ταντάαααν PlayStation 4.

Σε γενικές γραμμές να πούμε την αλήθεια, το PlayStation 4 δεν το είδαμε.

But hey! Είδαμε το καινούριο remote controller!

Ναι, αυτό που και-καλά έγινε leaked στα παιχνιδοsite του πλανήτη.

Συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα τι παίχτηκε με το controler.

Τι έκαναν εκεί στη Sony;

Απολύσανε όλους τους designer;

Συγνώμη – και πάλι – αλλά το controler είναι αισθητικά μία μπούρδα.

Αντίστοιχης ασχήμιας με το motion controler που θυμίζει δονητή με μία χριστουγεννιάτικη μπάλα κοτσαρισμένη πάνω που φωτάει [ε ναι, φωτίζει, μην βαράτε].

Τέσπα, το event ξεκίνησε με videowall σε όλη την αίθουσα σαν ταπετσαρία [όσοι έχουν πάει στη EuroDisney θα καταλάβουν το πόσο φτωχό και θλιβερό ήταν αυτό το videowall].

Και αφού γίνεται μία ανασκόπηση του PS3, για το πόσο καταπληκτική κονσόλα είναι και πως όμως πλέον είναι παρωχημένη [από την αρχή ήταν αλλά οκέι] σκάνε τα πρώτα νούμερα: 8GB RAM και x89 CPU.

Θαυμάσια!

Στα tech spec μένει λίγο ο κυριούλης παρουσιαστής μέχρι να αναλάβει άλλος κυριούλης για να μας πει ότι το PS4 θα έχει Cloud [holy crap], θα έχει Remote Play σε όλες τις Sony κονσόλες [Vita + Smart Phone + Tablet] και θα μας πρήξει το πόσο καταπληκτικό είναι να παίζεις όπου θέλεις, όπου κι αν είσαι και πως στην ουσία θα πρέπει να αγοράσεις ό,τι gadget πουλάει η Sony για να ζήσεις την full εμπειρία του PS4.

Στο μεταξύ, δεν έχουμε δει πουθενά το PS4.

Αλλά έχουμε εντυπωσιαστεί και-καλά από το γεγονός ότι καθώς αγοράζεις ένα παιχνίδι και το κατεβάζεις μπορείς ταυτόχρονα να το παίζεις [το παιχνίδι, μην βάζετε άλλες ιδέες στο μυαλό σας].

Στο μεταξύ αρχίζεις να υποψιάζεσαι πως καθώς σου πιάνει τα οπίσθια η Sony [δεν έχει αναφέρει καν την τιμή του νέο PS4] πως η εταιρία κάνει βηματάκια προς την κατάργηση αγοράς παιχνιδιών από τα καταστήματα προσεγγίζοντας αποκλειστικά μια ψηφιακή αγορά παιχνιδιών από το PS Store.

Αν η Microsoft προχωρήσει σε κάτι αντίστοιχο, πάνε οι ωραίες συσκευασίες και τα μαγαζάκια της Στουρνάρης που αγοράζαμε ωραία και ψαγμένα παιχνιδάκια.

Αφού μας πρήζουν καλά – καλά με το remote play πάμε στα γραφικά.

Μας παρουσιάζουν μία εταιρία – οκ have mercy δεν θυμάμαι πως την λένε – που σχεδιάζει χαρακτήρες με emotional responce.

Δηλαδή ο χαρακτήρας μπορεί να δείξει ρεαλιστικά τα συναισθήματά του μέσω μίας μηχανής something…

Ούτε εδώ πάθαμε κοκομπλόκο, διότι όταν παίζαμε LA Noire όπου η Unreal είχε κατασκευάσει μία τέτοια πλατφόρμα, ακριβώς ίδια, τότε ναι, είχαμε μείνει κάγκελο.

Οπότε μέχρι στιγμής δεν είδαμε κάτι πρωτοπόρο για να τρίβουμε τα μάτια μας και να φωνάζουμε κοιτώντας τον ουρανό Αλληλούια!

Και μετά το ολίγον ξενέρωτο βιντεάκι με τον γέροντα-mage που μας έδειχνε πόσο πικραμένος έδειχνε με την νέα μηχανή emotional responce αλεσεκουάλελε, πάμε στα 3rd party games.

Oh yes!

Παρουσίαση από την Blizzard με το Diablo III, από την Ubisoft με το Watch Dogs [που το περιμένουμε σαν τρελοί], από την Sucker Punch με έναν πολύ ενδιαφέρον τίτλο infamous Second Sun, το νέο Killzone: Shadow Fall από τη Sony, από την Activision και από την Square Enix με λίγα λογάκια από τον κυριούλη Ιάπωνα chief της σειράς Final Fantacy.

Και αφού μας έδειξαν τα παιχνιδάκια, κάποια συμπαθητικά κάποια άλλα όχι, μας λένε “τελείωσε, γεια σας”.

Ούτε ημερομηνία έκδοσης της κονσόλας, ούτε πόσο κοστίζει, παρά μόνο ότι θα έρθει το 2013.

Μπορεί και τον Δεκέμβριο… ξέρω ‘γω…

Σε γενικές γραμμές δεν έπαθα την πλάκα μου.

Η απάντηση της Microsoft θα δείξει τη συνέχεια… μουαχαχαχα [evil laugh].

 

ΥΓ: Τον Νοέμβριο θα έρθει η κονσόλα. Καλά Χριστούγεννα.

Total Annihilation

Filed under: Editorial — Tags: , — consolegamez @ 1:15 pm

Ήρθε που λες εκείνη η μέρα που αποφασίζεις να κάνεις update το WordPress διότι κάποια στιγμή θα κρασάρει το σύμπαν.

Και φυσικά κράσαρε το σύμπαν με το νέο update!

Αφού πέρασα μερικές ώρες προσπαθώντας να αναστήσω το ψόφιο Console-Gamez αποφάσισα να το ξαναστήσω.

Αυτή τη φορά σε άλλο φάκελο.

Έλα ντε που το backup από το WordPress που είχα κάνει πριν λίγο καιρό ήταν άνω των 8M, το οποίο είναι το όριο upload/import στο WordPress!

Επί δύο ημέρες αναζητούσα μία λύση, έστω πολύπλοκη για να ανεβάσω το backup.

Στα forum το πρόβλημα λυνόταν με τα εξής βήματα:

1. Άλλαζες το wp-config.php και του έβαζες την εντολή

define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ’64MB’);

2. Πείραζες το php.ini και του έβαζες την εντολή

upload_max_filesize = 64M;

post_max_size = 32M;

Άντε να βρεις το php.ini… δεν το βρίσκεις.

Όμως η λύση βρέθηκε, και το Console-Gamez σώθηκε!

Ένας καλός άνθρωπος έχει φτιάξει ένα Os app στο οποίο βάζεις το XML αρχείο μέσα, και από “πίσω” σου το κόβει σε όσα κομμάτια θέλεις.

Έτσι, αντί να έχεις ένα αρχείο 10Μ έχεις δύο αρχεία των 5Μ που μπορούν να ανέβουν επιλέγοντας “import” από το WordPress control panel.

Έτσι σώθηκε το Console-Gamez!

Σημείωση: Πάντα, μα πάντα να κάνετε backup. Πάντα! Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί.

ΥΓ: Σκέφτομαι αυτού του ανθρώπου που κατασκεύασε αυτή την εφαρμογή να του φτιάξω ένα εικονίδιο για το app του, ως “ευχαριστώ”.

Όταν παρατάς το παιχνίδι

Filed under: Editorial — Tags: , — consolegamez @ 1:13 pm

Και που λες, εκεί που βρήκα το Tomb Raider Underworld για XBOX μόνο με 16 ευρώ και ξεκίνησα να το παίζω και καθώς φτάνω σε μία πίστα όπου έπρεπε πρώτα να κατεβάσω τη Λάρα με μηχανή σε μία σπειροειδή σκάλα και μετά να την ανεβάσω σε ύψος απίστευτο για να γυρίσει τους μοχλούς και να ανοίξει τη διαβολεμένη πόρτα… και αφού πέρασα την πόρτα, σκότωσα τις λυσσασμένες νυχτερίδες και το φλούο τέρας ε εκεί, εκεί στον λαβύρινθο που σου την πέφτουν τέρατα, εκεί το παράτησα.

Ναι, είναι εκείνη η στιγμή που λες “άσταδιάλα”, αλλά λυπάσαι τις ώρες που έπαιξες, την στιγμή που έλυσες τον κερατένιο γρίφο χωρίς walkthrough, που ταξίδεψες τη Lara στους βυθούς του Ειρηνικού Ωκεανού χωρίς να σε τσιμπήσουν οι τσούχτρες και σκότωσες το Κράκεν [αμέ] και μετά πάλεψες με τίγρεις και πάνθηρες και πήγε η καρδιά σου στα νύχια των ποδιών όταν έπρεπε να προλάβεις πάνω στη μηχανή την πόρτα να μην κλείσει και τις νυχτερίδες [το είπαμε αυτό] και τα Θραλ που δεν σκοτώνονται με σφαίρες [τα κερατένια]…

Τα λυπάσαι όλα αυτά αλλά λες “αρκετά κοπελιά”!

Αρκετά!

Διότι είναι εκείνη η στιγμή, η στιγμή που λες “ωραία η φοβερή δράση και οι γρίφοι και οι ατελείωτες πίστες και τα πισωγυρίσματα [αυτό δεν ήταν και τόσο ωραίο] και τα πηδήματα τύπου Prince of Persia και το να περάσεις από πέτρινες πόρτες που ανοιγοκλείνουν και σε κάνουν πορτοκαλάδα και από φωτιές… αλλά έλεος κοπελιά, πότε θα δούμε αυτό το Final Boss”;

Το να παρατάς ένα άξιο παιχνίδι για λόγους όπως “δεν μπορώ να βγάλω την πίστα” ή “δεν μπορώ να τελειώσω τη μάχη και δεν έχω αντοχές να ξαναπαίξω όλο το sequence της μάχης για να ξανασκοτωθώ” είναι συχνό φαινόμενο.

Ειδικά σε παιχνίδια που τα Boss είναι απίστευτα δύσκολα [βλέπε όλα τα παιχνίδια της Konami] ή σε παιχνίδια όπως τα Tomb Raider, Gears of War, Mass Effect που λες “δενμπορώάλλοθεμου”.

Πριν από χρόνια είχα παρατήσει ένα άλλο Tomb Raider για τον εξής λόγο: Είχε εμφανιστεί ένας τερατοειδής Μινώταυρος που ακολουθούσε και έκανε επιθέσεις στη Lara μέχρι να ολοκληρώσει τον γρίφο. Κάθε φορά που έσκαγε το τέρας με έπιαναν ταχυπαλμίες.

Το τέρας σε συνδυασμό με το άγχος να σκαρφαλώσεις και να ανοίξεις τις διαολόπορτες ήταν η αιτία να κλείσω την κονσόλα, να μην το ξαναπαίξω και να ξεχάσω ποιο από όλα τα Tomb Raider ήταν το παιχνίδι.

Mass Effect 2, μία νύχτα αποφάσισα να αναλάβω μία αποστολή σε φυλακές. Μεγάλο λάθος. Η αποστολή κατέληξε σε μάχη ατελείωτη, με sequence όπου και φυσικά έχασα. Στην επόμενη προσπάθεια το παιχνίδι με έβαλε να επαναλάβω τα sequence της μάχης… Είναι η στιγμή του “δεν υπάρχει έλεος” και το κλείνεις το διαόλι, το βάζεις στο ντουλάπι [μέσα – μέσα] και δεν το ξαναπαίζεις.

Όπως τότε που το Lost Planet σε απορροφούσε με τα εκπληκτικά γραφικά του και τα καλοσχεδιασμένα τέρατα, αλλά στο Boss [στο πρώτο μάλιστα] θέλεις υπεράνθρωπες ικανότητες για να το βγάλεις.

Αυτό το “σύνδρομο” έχει μόνο ένα φάρμακο: να παίξεις ένα άλλο παιχνίδι.

Μετά ξεχνάς και τους πάνθηρες και τα Θραλ και τις πόρτες με χρονοδιακόπτη και τους καρχαρίες και τα τέρατα που χρειάζεσαι 5 τόνους εκρηκτικά για να τα σκοτώσεις και την χαρά που έλυσες τον γρίφο χωρίς cheat και όλα.

Έπαιξες, ολοκλήρωσες πάμε για άλλα…

Powered by WordPress